Pražarna meseca je Ditta Artigianale iz Firenc! Izberi svoj paket do 31.7.!

Specialty ali komercialna kava? Tri bistvene razlike!

Zakaj je specialty kava tako posebna? Vemo, da je mnogo kvalitetnejša kot komercialna, ampak zakaj?

Je na drevesu že polna okusov, ki jih tako obožujemo?

Če bi le bilo tako enostavno!

V produkcijo visokokvalitetne, maloserijske (micro lot) specialty kave je vloženo dosti truda. Na kvaliteto vpliva mnogo dejavnikov, kot so nadmorska višina, količina sence, sorta kavovca in nenazadnje tudi gnojila, ki se uporabljajo.

Ampak tudi ko ste posadili kavovce, se delo ne konča. Da bi pridelali vrhunsko, specialty zrno kave, je važen vsak detajl v celotnem procesu pridelave.

Danes bomo spoznali tri enako pomebne dejavnike, ki spremenijo dolgočasno skodelico kave v nekaj, kar bo prevzelo vaše brbončice!

  1. Obiralci kavni češenj imajo radi rdeče! :)

 Mislite, da je obiranje češenj enostavno opravilo? Prvo kontrolo kvalitete opravijo ravno obiralci!

Tradicionalno so obiralci obirali vse češnje na drevesu, zelene, rumene, rdeče in črne. Šlo je za kvantiteto nad kvaliteto. Kava je bila prodana kot osnovno živilo, ne kot nekaj luksuznega. Več ste obrali, več ste zaslužili.

Pri tretjem valu kave, kjer stremimo h kvaliteti, so se začele stvari spreminjati. Obiralce učijo, da obirajo samo rdeče, zrele kavne češnje. To je zelo pomembno, saj nezrela ali prezrela češnja lahko naredi skodelico kave grenko ali kislo.

Ta prehod je za pridelovalce težak, saj so še vedno plačani po teži obranih češenj. Na farmah, kjer pridelujejo specilaty oz. vrhunske kave, so ti delavci še vedno plačani po količini prinešenih češenj, vendar so plačani bolje, saj je delo, kljub manjši količini obrane kave, precej težje.

Nihče ni popoln in seveda tudi kakšna nezrela češnja pade v vrečo. Nekatere farme zato ročno prebirajo pridelek in tako izločijo te nezrele češnje in se potrudijo, da res samo zrele češnje pridejo do pralnih postaj.

  1. Pergament in defekti

Potem ko gredo kavne češnje skozi procesiranje na pralnih postajah in so posušene na optimalno vlažnost, je čas za naslednjo kontrolo.

Seme kavne češnje namreč obdaja več pergamentnih slojev in šele pri ročnem prebiranje lahko odkrijejo slaba oz. defektna semena. Taka semena oz. kavna zrna sicer odstranijo, vendar gredo tudi na trg, kjer se prodajajo kot kava slabše kvalitete.

V Kolumbiji se prodajo kot komercialne kave in takšno kavo dnevno pijejo lokalci. 

  1. Zelena kava

 Čas je za zadnjo fazo pred praženjem. In spet tudi čas za kontrolo.

Po kriterijih Specialty Coffee Association oz. združenja vrhunskih kav, ki je krovna organizacija, morajo biti zrna brez defektov. Zadnja kontrola defektov se tradicionalno opravlja ročno, vendar za to že obstajajo stroji.

Ročno prebiranje sicer predstavlja dodaten zaslužek za delavce, vendar je zelo zamudno, sploh kadar gre za velike količine kave.

Zdaj je kava primerna za praženje, prebrana in polna okusov. Ampak če mislite, da se kontrole tukaj končajo, se motite. Vsak pridelovalec, ki je ponosen na svoj pridelek, rad tudi na cuppingih potrdi kvaliteto!

Vir: “Specialty vs Commercial Coffee: 3 Key Processing Differences”, D. Valesquez

Slike last avtorja, objavljeno na Perfect Daily Grind

Read the full article here

  • Jun 07, 2019
  • Kategorija: News
  • Komentarji: 0
Pusti komentar

Komentarji morajo biti odobreni, preden bodo objavljeni. Hvala za razumevanje!